Får familjen bestämma över mitt liv?
Dina föräldrar eller vårdnadshavare har ansvar för dig tills du fyller 18 år. Men de får inte bestämma allt. Du har rätt att vara med och bestämma saker som handlar om ditt liv. Ta hjälp av någon annan, om familjen vill bestämma eller kontrollera för mycket.
Det är vanligt att det finns olika åsikter i en familj. Till exempel om vilken tid du ska komma hem på kvällen, vilka kläder du har, eller hur du använder sociala medier. Det finns ingen lag som bestämmer det. Sånt måste ni komma överens om.
Det här får du bestämma
Du har rätt att bestämma vissa saker själv, även om du är under 18 år. Några exempel:
- Du får tycka och tänka vad du vill.
- Du ska få tid att göra saker du gillar, som att träffa kompisar eller träna.
- Du ska få tid att vila.
- Du får tillhöra vilken religion du vill, välja själv om du vill ha religiösa kläder eller inte, eller slippa tillhöra en religion.
- Du ska få ha ett privatliv. Ingen får till exempel läsa dina meddelanden eller saker i datorn utan att fråga dig.
- Du får vara kär i och bli ihop med vem du vill.
Rätt att gå i skolan
Alla barn i Sverige har skolplikt från klass 1 till 9. Det betyder att du måste vara med på lektionerna, om du inte är sjuk. Ingen får hindra dig från att gå till skolan. Ingen får hindra dig från att vara med på vissa lektioner. Det gäller även sånt som skolutflykter och praktik.
Du bestämmer om du ska ha sex
Du har rätt att onanera eller ha sex på annat sätt, om du vill. Du bestämmer över din kropp. Ingen i familjen eller någon annan får förbjuda det.
Det går inte att se om du har haft sex eller inte. Det syns inte på en snippa eller en penis, eller på något annat sätt. I snippan finns ingen hinna som täcker för slidan.
Du kan skaffa skydd mot graviditet, om du vill det. Du behöver inte tillstånd från föräldrar eller vårdnadshavare, personen du har sex med eller är gift med.
Du bestämmer om du ska gifta dig
Du ska bara gifta dig om du själv vill, och med en person som du vill vara gift med. Ni båda ska vilja det. Åldersgränsen för att gifta sig är 18 år. Det är olagligt att tvinga någon att förlova sig eller gifta sig.
Det här får föräldrar bestämma
Här är exempel på vad föräldrar eller vårdnadshavare får göra, när du är under 18 år:
- Veta hur det går för dig i skolan.
- Hindra dig från att göra sånt som kan vara skadligt för din hälsa, som att dricka alkohol eller att röka.
- Se till att du går och lägger dig i lagom tid för att du ska klara skolan.
- Se till att du går i skolan tills du har gått ut klass 9.
De vuxna kan också bestämma saker, som att du ska städa ditt rum. De kan säga att du ska hjälpa till hemma. Men de måste ge dig tid att plugga, göra saker på fritiden och vila.
Det här får ingen göra mot dig
Det finns saker som ingen får göra mot dig. Inte dina föräldrar eller vårdnadshavare eller någon annan i släkten heller. Några exempel:
- Utsätta dig för fysiskt våld, till exempel knuffa, dra dig i håret eller slå dig.
- Utsätta dig för psykiskt våld, till exempel säga saker som gör dig rädd eller kalla dig för elaka saker.
- Låsa in dig, eller låsa dig ute.
- Hota dig.
Heder
I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler i familjen, som att en tjej inte får ha sex förrän hon har gift sig. Därför får hon inte vara ihop med någon, eller umgås med killar på fritiden.
De här reglerna brukar vara strängast för tjejer, men det finns även regler som gäller killar.
Tips på vad du kan göra
- Berätta för de vuxna hur du känner, om du kan
Går det att prata med någon i din familj om vad du känner? Kanske någon av dina föräldrar? - Kan du inte prata med de vuxna?
Det är ändå viktigt att du berättar för någon, om du har problem hemma. Berätta för en vuxen som du litar på, till exempel en kompis föräldrar, en tränare, en lärare, skolkuratorn eller på en ungdomsmottagning. - Får du inte vara med på idrotten, utflykter eller något annat i skolan?
Berätta för en lärare eller någon annan vuxen i skolan. Personen kanske kan prata med dina föräldrar eller vårdnadshavare om att det är viktigt att du är med. - Kontakta någon organisation som hjälper unga som har problem hemma. De kan hjälpa dig med olika saker. Du kan vara anonym när du kontaktar dem.
- Socialtjänsten ska hjälpa dig om du har det dåligt hemma
Ibland kan de ordna en trygg plats där du kan bo, till exempel om du är hotad. Du kan hitta numret till socialtjänsten på kommunens webbplats. - Ring polisen om du eller någon du känner är utsatt för brott, till exempel blir slagen eller hotad
Ring 112 om det är akut. Ring 114 14 om det inte är akut. Ring +46 77 114 14 om du är utomlands.
Ibland måste vuxna anmäla det du berättar
Alla som jobbar i skolan och i sjukvården har tystnadsplikt, och får inte prata om dig med någon annan. Men det finns undantag när det gäller personer under 18 år. Personalen måste berätta för socialtjänsten om de tror att du far illa på något sätt. Till exempel om du blir utsatt för våld. Det kallas anmälningsplikt. Det gäller även många andra som jobbar med unga. Du kan fråga den vuxna du pratar med, om du undrar om det här.