Lämna sidan snabbt!
Kroppen

Abort

Abort betyder att avbryta en graviditet. Du som är gravid bestämmer själv om du vill göra abort. Det finns ingen åldersgräns för att göra abort. En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden. Det ökar inte heller risken för missfall.

Ett ungt par sitter och håller om varandra.

Det är vanligt att ha funderingar och känslor kring abort. Därför kan du alltid få någon att prata med i samband med abort.

Du som är gravid bestämmer

Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort eller inte. Du har också rätt att ändra dig när som helst före själva aborten.

När kan jag göra en abort?

En graviditet räknas från senaste mensens första dag. Fram till och med graviditetsvecka 18 har du rätt att göra abort utan att förklara varför för någon.

Efter vecka 18 måste myndigheten Socialstyrelsen ge tillstånd för abort.

Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort, om fostret kan överleva utanför den gravidas personens kropp. Därför får en abort aldrig göras efter vecka 21.

Abort görs oftast på sjukhus

En abort görs på en abortmottagning på ett sjukhus eller en gynekologisk mottagning. Ibland kan man göra en del av aborten hemma. Du ringer själv och bokar tid.

Du som funderar på att göra en abort kan också kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få råd. Personalen där kan hjälpa dig att få kontakt med en abortmottagning.

Bra att prata med någon

Det är vanligt att ha funderingar och känslor kring abort. Du kan få stöd och hjälp före och efter aborten. Vårdpersonalen lyssnar och kan hjälpa dig att fatta ett eget beslut. Det kan kännas bra att prata med någon, även om du är säker på att du vill göra abort.

Även du som har gjort någon gravid kan få samtalsstöd.

Abort kan göras på två sätt

Medicinsk abort innebär att du får ta två sorters tabletter som gör att fostret stöts ut.

Kirurgisk abort innebär att fostret tas ut med en liten operation. Du är nedsövd under själva aborten.

Abort kan kosta olika

Abort kostar olika i olika delar av landet. På många ställen behöver du inte betala något om du är under 18 år.

Måste vårdnadshavare få veta?

Personalen på abortmottagningen har tystnadsplikt och får inte berätta för någon om ditt besök. Men om du är under 18 år brukar personalen föreslå att någon vuxen i din närhet får veta att du ska göra en abort. Det kan vara en släkting eller någon annan du känner, en kurator eller en skolsköterska. Det kan vara bra med någon som kan vara ett stöd både före och efter aborten.

Efter aborten

Det kan vara skönt att vila någon dag efter en abort. De första dagarna kan du ha lite ont i magen, som mensvärk. Du kan blöda från slidan i tre till sex veckor. Medan du blöder ska du inte ha slidsamlag eller bada. Du ska inte heller använda tampong eller menskopp.

En del personer som genomgår en abort känner sig ledsna efteråt. Andra blir lättade. Känslorna kan också komma en tid efteråt. Även om det har gått lång tid kan du ta kontakt med exempelvis en ungdomsmottagning för att få stöd, om du mår dåligt efter aborten.

En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden. Det ökar inte heller risken för missfall.

Mer på Youmo

Artikel

Ungdomsmottagning

Till en ungdomsmottagning kan du gå om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också gå dit om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Artikel

Sekretess och tystnadsplikt

Personal som du träffar på en mottagning får inte prata med någon annan om dig, eller lämna ut något som skrivs om dig på mottagningen. Det kallas sekretess. Sekretessen gäller alla som arbetar inom hälsa och sjukvård.

Artikel

Bildspel: Skydd mot graviditet

Det finns många sätt att skydda sig mot att bli gravid. I det här bildspelet kan du se de vanligaste skydden.

Till toppen av sidan